Skip to content Skip to footer

Endüstriyel Tesislerde Elektrik İhtiyaçlarının Karşılanması

Endüstriyel Tesislerde Elektrik İhtiyaçlarının Karşılanması ve Teknik Detaylar:MYT ENERJİ tarafından sunulan Faydalar ve Öneriler

Endüstriyel tesislerde elektrik altyapısı en önemli konulardan biridir.Bu önem hem üretim süreçlerinin kesintisiz devam edebilmesi hem de enerji verimliliği açısından benzersiz değere sahiptir.Tesislerin elektrik ihtiyaçları kompanzasyon panolar, reaktif ve kapasitif güç değerleri AG (Alçak Gerilim) OG (Orta Gerilim) ve YG (Yüksek Gerilim) gibi teknik konularla yakından ilgilidir.İşletmeler, güvenilir bir elektrik altyapısıyla hem üretim sürekliliğini sağlamakta hem de maliyetlerini kontrol altında tutmaktadır.Güvenilir bir süreç yönetebilmek için bu konuların bir mühendislik ve danışmanlık firması tarafından sürekli takip edilmesi gerekir.

1. Kompanzasyon Panosu ve Güç Faktörü Yönetimi

Endüstriyel tesislerde reaktif güç tüketimi, enerji verimliliğini doğrudan etkiler. Kompanzasyon panoları, reaktif güç değerlerini dengeleyerek kapasitif ve endüktif yüklerin yönetilmesine olanak tanır bu değerlerin  doğru seyretmemesi halinde panolara yük daha fazla biner sigortalar zarar görebilir fazla ısınma olabilir ve ve reaktif kapasitif ve endüktif değerlerinin değişmesinden dolayı fazla fatura veya ceza gelebilir bu konularla mutlaka alanında uzman bir mühendislik ve danışmanlık firması ilgilenmelidir. Bu panolar sayesinde güç faktörü iyileştirilir ve cezalı enerji faturalarının önüne geçilir. Kompanzasyon sistemlerinin düzenli bakımı, enerji maliyetlerini azaltmanın yanı sıra şebeke üzerindeki yükü de hafifletir.

2. Gerilim Seviyeleri: AG, OG, YG

Elektrik dağıtımında AG, OG ve YG gerilim seviyeleri, tesisin büyüklüğüne ve ihtiyaç duyduğu enerji miktarına göre belirlenir. AG (Alçak Gerilim), genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılırken, OG (Orta Gerilim) ve YG (Yüksek Gerilim) büyük ölçekli endüstriyel tesisler için daha uygundur. Gerilim seviyelerinin doğru belirlenmesi, için uzmanlardan yardım alınmalı ve en uygun aktarımı sağlayan kablolar çekilmeli, tesisin topraklamasına dikkat edilmeli ve en minimum tüketim ile maksimum fayda sağlanmalıdır.Tüketimi düşürürken kompanzasyon panolarının aşırı ısnmaması önemlidir bu konu hem elektrik tesisatını hemde makinalara giden akımı değiştirir ve tesisin makina sağlığını tehlikeye atabilir bu durum hem güvenlik hem de enerji verimliliği açısından kritik öneme sahiptir, bu sebeple konu ile alanında uzman bir mühendislik ve danışmanlık firması ilgilenmelidir.

3. Kablo Seçimi ve Çekimi

EN Y, bakır ve alüminyum kablolar, endüstriyel tesislerde enerji iletimi için tercih edilen temel kablo türleridir. Bakır kablolar, yüksek iletkenlik ve dayanıklılık sağlar, bu yüzden genellikle kritik enerji hatlarında kullanılır. Ancak maliyeti daha uygun olan alüminyum kablolar, daha az önemli hatlarda tercih edilir. 3×150 kablo çekimi gibi büyük çaplı kablolama işlemleri, yüksek enerji ihtiyaçlarının karşılanması için gereklidir. Bu kabloların bombeleme ve çekim işlemleri, deneyimli teknik ekipler tarafından yapılmalıdır.

4. İşletme Sorumluluğu ve Düzenli Bakım

Endüstriyel tesislerdeki elektrik sistemlerinin sorunsuz çalışması için AG, OG ve YG işletme sorumluluğu üstlenilmelidir. Bu sorumluluk, periyodik kontroller ve gerekli bakım işlemlerinin yapılmasını içerir. Elektrik altyapısının düzenli olarak denetlenmesi, olası arızaların önüne geçerek işletmenin duraksız çalışmasını sağlar.Aynıu zamanda faturalara olumlu katkılarının olmasının yanı sıra firmadaki makinelerin çalışma sağlığıda dengeye girer.

Sonuç

Endüstriyel tesislerde elektrik ihtiyacının teknik detaylara uygun bir şekilde karşılanması üretim süreçlerinin güvenilir ve verimli yürütülmesi açısından önemlidir. Kompanzasyon panoları, gerilim seviyeleri, kablo seçimi ve AG OG YG işletme sorumluluğu gibi teknik konuların doğru yönetilmesi, periyodik ölçümlerin (periyodik kontroller) düzenli yapılması hatta yıllık süreyle değil daha kısa aralıklarla yapılması enerji maliyetlerini azaltırken üretim sürekliliğini sağlar ve makina sağlığını korur. Bu nedenle, tesislerin elektrik altyapısının düzenli bakım ve denetimlerle desteklenmesi önemlidir bu denetimin ise alanında uzman bir mühendislik ve danışmanlık firması tarafından yapılması benzersiz önem taşır.Uzun vadeli başarının anahtarı düzenli kontrol düzenli bakım ve kaliteli malzeme kullanımı ile birlikte profesyonel hizmet almaktır.

Kurumsal

Uzun yıllardan beri elektrik sektörünün ileri gelen firmalarında görev yapmış yöneticilerle beraber çalışan uzman ekibimiz 2019 Yılında Myt Enerji Elektrik Mühendislik Mimarlık Proje Taah San. Tic Ltd. Şti olarak kurulmuştur.

İletişim
+90 224 441 33 33

info@mytenerji.com

Üçevler, İzmir Yolu Cd No: 241, 16140 Nilüfer/BURSA Westpoint Kat 7 Ofis 145
Konum

Bursa Web Tasarım