Test & Ölçümler
Ölçüm ve Raporlamalar
Bursa Elektrik Ölçüm ve Raporlamalar

YILDIRIMDAN KORUNMA PARATONER ÖLÇÜMÜ VE RAPORLAMASI
TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ VE RAPORLAMA
ENERJİ KALİTESİ ÖLÇÜM
HARMONİK ÖLÇÜM VE RAPORLAMA
İZOLASYON TESTLERİ
TRAFO BAKIM TEST ÖLÇÜM
PARATONER
18. yüzyıl bilim adamları arasında ismini yıllar sonrasına aktarmayı başarmış Benjamin Franklin tarafından geliştirilen paratoner sistemleri aşırı yüksek enerji akışı olan yıldırımlara karşı en etkili koruma yöntemidir.
Genel mantık olarak; bulutlardaki elektrik yükünü güvenli bir şekilde toprağa aktaran mekanizma paratoner sistemleridir.
Paratoner ile koruma nasıl gerçekleşir
Fiziksel olarak işletme, fabrika ve binaların en yüksek noktalarında görülen bir metal çubuğun üzerine tutturulmuş sivri bir metalden oluşmaktadır.
Paratonerler için kullanılan çubuklar; pürüzsüz, ucu sivri, parlatılmış bir küre ile yapılmalıdır
Paratoner sisteminde kullanılan kablolama elektrik akımının toprağa iletimini sağlayan en önemli bileşendir.
Koruması yapılan işletmenin etrafına topraklama elemanları eksiksiz biçimde uygulanarak kablolar ile bağlantısı yapılır.
Paratoner neden yapılır
Paratoner (Yıldırımdan koruma) sisteminin amacı koruması yapılan taşınmazı(bina,fabrika,işletme vb) , bünyesinde bulundurduğu elektrik tesisatı ve elektronik cihazları ve en önemlisi insan canını korumaktır.
Paratonerler yıldırımı çekmez aksine herhangi bir etkileşim halinde yüksek akımın dirençsiz ve en kolay yönden toprağa geçişini sağlar.
Paratonerlerde kullanılan kablolar yüksek akıma dayanıklıdır. Bu yüzden yüksek ısıya maruz kaldıklarında tehlike oluşturmazlar.
Paratoner yapılmamış bir sistemde neler meydana gelir
Yıldırım ile etkileşime geçmiş ve paratoner yapılmamış bir sistemde, enerji binanın yada fabrikanın elektrik tesisatı üzerindeki rastgele bir iletken üzerinden geçmeyi tercih eder. Telefon hatları,kablolar,zayıf akım kabloları, çelik doğalgaz su boruları akım geçmesi muhtemel malzemelerdir.
Paratoner kontrolü,ölçümü,raporlama ve kurulumu için siz değerli çözüm ortaklarımızla çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.
TOPRAKLAMA
Topraklama Nedir?
Topraklama; elektrik kullanan ticari işletmelerin, hanelerin tesisatlarının gerilim olmayan kısımlarının bir iletken(elektrot) yardımıyla toprağa bağlanma işlemidir. Elektrik tüketimi yapan cihazlarda veya sistemlerde oluşan arızalanmalar sebebiyle gövde ve iletken kısımlarında elektrik kaçağı olabilir eğer genel olarak sistem topraklandıysa gövde ve iletken kısımlarında olan elektrik bir iletken yardımıyla toprağa indirilerek, oluşan kaçak yük toprağa verilir. Aslında ana amacı işletme çalışanları, hane halkının ve can güvenliğini sağlayarak elektrikli araçların zarar görmesini engellemek amacıyla yapılır.
Topraklama Ölçüm Periyotları
6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 30. Maddesine bağlı kalınarak çıkartılan, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ve Elektrik Mühendisliği Odasının(EMO) yayınladığı “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği” kısmında Madde 33’de bulunan Ek-P kısmında aşağıdaki bilgiler verilmiştir.
- Elektrik üretim iletim ve dağıtım tesisleri (enerji nakil ve dağıtım hatları hariç) için: 2 yıl,
- Enerji nakil ve dağıtım hatları için: 5 yıl,
- Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri için:
- Topraklamalara ilişkin dirençlerinin muayene ve ölçülmesi: 1 yıl,
- Topraklama tesisleri ile ilgili diğer muayene, ölçme ve kontroller: 2 yıl,
- Sabit olmayan tesisler için:
i) Sabit işletme elemanları için: 1 yıl,
ii) Yer değiştirebilen işletme elemanları için: 6 ay.
- Parlayıcı, Patlayıcı Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerleri ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük kapsamındaki topraklama tesisleri ile ıslak ortamlarda çalışılan işyerlerindeki topraklama tesislerinin muayene, ölçme ve denetleme periyotları bir yılı aşamaz.
Ölçümlerimiz SMM yetki belgeli mühendislerimiz tarafından akreditasyonlu cihazlarla yapılmaktadır.
Topraklama raporlarımız TSE onay ve başvurularınızda geçerlidir.
Topraklama ve paratoner kontrolleri minimum sürede tamamlanıp, raporunuz 2 iş günü içinde elinize ulaşır.